Mode

Dansk Mode har Rødder i Arbejderklassen

Man lægger typisk ikke særligt meget mærke til moden i ens hjemland, før man har været ude at rejse. Det er nemlig først når vi kommer i kontakt med andre kulturer, at vi får øjnene op for vores egen. Hvis vi aldrig ser hvordan andre mennesker lever, eller går klædt, så ved vi ikke, hvad vi skal kigge efter. Det ”normale” er ikke noget vi kan se: det er typisk bare en form for baggrund. Men når vi ser, at baggrunden kan se anderledes ud, så ser vi pludseligt verden på en ny måde.

Nu tænker du sikkert, at du altså godt kan genkende moden i bybilledet. Jeg tror skal også gerne på, at du kan se de seneste modetendenser og trends. Men har du en forståelse for den underliggende mode? De ting som moden for 5, 10 og 20 år siden har tilfælles med moden i dag? Det er nemlig modetrends og tendenser i alle lande og kulturer. Men de har hver især en rød tråd, der går igen, og binder det hele sammen. Denne røde tråd er et produkt af kulturen og de sociale værdier. Det er svært at sætte ord på dem: specielt fordi dem, der følger dem, ikke rigtigt kan se dem. Ikke med mindre de har været i tæt kontakt med andre kulturer i hvert fald.

Jeg har selv rejst rigtigt meget, og har boet længere tiden udenfor Danmark, end jeg har i Danmark. Jeg har altså haft god mulighed for virkeligt at absorbere andre kulturer, og det har givet mig en række indsigter omkring Danmark. Jeg ser også tøjstilen og moden på en ny måde nu.

Det er eksempelvis blevet virkeligt tydeligt for mig, at dansk mode har sine rødder i arbejderklassen. Grunden til at det er interessant er, at det er rimeligt atypisk i forhold til mange andre lande. Tager man til Italien eller Frankrig, så er moden eksempelvis meget eksklusiv. Det moderne tøj er luksuriøst, og der er kælet for hver enkelt detalje. Denne mode er altså et produkt af, at man har set op til eliten, og ønsker at imitere hvordan den går klædt. Modetøj er altså noget, der signalerer til omverdenen, at du er en del af samfundets top.

Men i Danmark er det anderledes. Vores kultur har dybe rødder, og janteloven har altid haft rigtigt godt fat i samfundet. Her er det altså ikke moderne at føre sig frem: det ser man ned på. Man ønsker i stedet at vise, at man er et hårdtarbejdende menneske, der ikke tænker for højt om sig selv. Modetøjet fra carhartt er altså noget, der indikerer et tilhørsforhold til arbejderklassen. Vi tænker sjældent i samfundsklasser nu om dage, men det kan faktisk også ske at være et produkt af denne røde tråd i moden. Hvis alle går klædt som en ”arbejder”, og det er social strafbart at tænke for højt om sig selv, så er vi jo alle lige.